De blauwe rus komt dus oorspronkelijk uit Noord West Rusland. Kooplieden namen hem in de 19de eeuw vanuit de haven van Archangelsk mee naar Europa. Na de 2de Wereld Oorlog bleek de blauwe rus zo goed als uitgestorven te zijn. Om het ras te redden is er toen gekruist met een Siamees. Het blue point gen is tegenwoordig nog steeds aanwezig in de lijnen. Omdat de blauwe vachtkleur dominant is over blue point blijft het onzichtbaar aanwezig. Als beide ouders het Cs (blue point) gen dragen is er 25% kans op de geboorte van een blue point. Dit is de reden waarom ze zo zeldzaam zijn.

 

In Cattery Ladoga zijn voor het eerst in Nederland blue points geboren;

•In februari 2013 werd een blue point Rus (kater) geboren.

 De ouders van dit nest zijn een Russisch blauwe rus poes en een Russisch blauwe kater.

 

•In februari 2014 werden er 2 blue point nebelungen (1 kater en 1 poesje) en een blue point Rus geboren. De ouders zijn dezelfde Russisch blauwe poes met een blauwe Nebelung kater.

 

•In 2015 werd het derde nest geboren met een blue point Nebelung kater. De ouders zijn een Russisch blauw poesje en een Nebelung kater

 

•In augustus 2016 werd het vierde nestje geboren met hierin 1 blue point Rus.

De moeder is een blauwe rus en de vader een blauwe Nebelung.

 

Met het in 2014 geboren Nebelung blue point poesje is het fokken van blue points in 2015 in Nederland van start gegaan.

 

Omdat er in Nederland geen geschikte kater beschikbaar was is er wereldwijd gezocht naar een blue point kater.

 Er werd een nest geboren met 2 poesjes. Met deze poesjes uit dit nest wordt nu verder gefokt. Er is ondertussen zo veel belangstelling voor de blue points dat we ons verenigd hebben en met meerdere catteries ons gaan inzetten om ze op een verantwoorde wijze te gaan fokken en ze erkend te krijgen.

 

http://pika-blu.nl